čtvrtek 20. ledna 2011

Sin City #3: Velká tučná zabijačka

Dneska se podíváme na již třetí díl ze série Sin City a hned na začátku musím prozradit, že to bude prozatím nejkrvavější díl, který jsme tady měli.
Hlavní postavou je Dwight McCarty, kterého si určitě pamatujete z minulé recenze, kdy prahnul za Avou. Ta je již ale dávnou minulostí a Dwight nyní sedlá Shellie, servírkou z Kadie´s, což je nalévarna ve které tančí Nancy Callahan a kde chodí pít Marv a zároveň se zde Dwight setkal s Avou v druhém díle. Příběh třetího dílu byl celý zpracován ve filmu, takže se nemusím bát žádných spoilerů a hnedka vám ho tady trošku přiblížím.
Jak už jsem napsal na začátku, Dwight je milenec Shellie a celý komiks začíná scénou, kdy se další postava příběhu, Jackie, se svou partou chuligánů dobývá Shellie do bytu, kde je Dwight. Určitě si tuto scénu pamatujete z filmu, zváště pak mistrovský kousek, kdy Dwight Jackiemu strčí hlavu do záchodu s hláškou, že udělal velkou chybu a to, že nespláchnul. Celá tato scéna je nakreslená na celých pěti stranách a opravdu mě moc pobavila. Zajímalo by mě, kde Frank Miller na ty nápady chodí.
Po této toaletní romanci se Jackie s partou pakuje a směrují do Starého města pro nějaké holky. Dwight jako správný hrdina musí Jackieho zastavit, aby někoho nezabil. Jackie je totiž dneska rozjetej jak nákladní vlak a ucítil ženskou krev. Po příjezdu do Starého města ale Jackie bohužel vytáhne bouchačku na Becky a to je jeho dnešní druhá chyba. Tato ale má fatální následky, když se na scéně objeví Miho a dvěma katanama prošpikuje Jackieho kumpány a ještě navíc stihne Jackiemu useknout ruku velice stylovou hvězdicí ve tvaru hákového kříže.
Jackie se ještě pokusí bránit, ale nakonec zabije sám sebe. V této chvíli by asi příběh končil nebýt toho, že Jackie je policajt. I když policajti do Starého města nejezdí a nechávají volnou ruku dámam, které jim dávají nějaké procento z profitu a nějakou tu dívku pro zábavu. Díky tomu si dámy ze Starého města můžou vykonávat svou vlastní spravedlnost a držet si mafii a pasáky od těla. V tomto případě se všechno obrátí a policisté se vrátí a s nimi i mafie a vykořisťování dívek mafií.
Dwigth se tedy rozhodne mrtvolu uklidit do asfaltových jam. No že se cestou všechno zvrtne a bude sám bojovat o život v boji s irskými radikály a že se dočkáme příchodu mafie do Starého města a velkého boje mafie s dívkami, to nechám na vás, ať se tím prokoušete sami.
Pojďme se tedy kouknout na kresbu. Musím zde zase znovu psát, že kresba je nádherná, promyšlená a dechberoucí, nebo vám je to již po dvou recenzích jasné? V tomto díle se ale Frank Miller opravdu překonáva a kresba mi připadá více propracovaná než v předchozích dílech. Schválně se kouknětě na obrázek vlevo, jak je propracována zbraň Jackieho. V prvním díle byla kresba opravdu drsná a jednoduchá, zde je více prokreslená a je brán větší důraz na detaily. Asi je to jen náhoda, ale drsnější kresba se perfektně hodila k drsnému Marvovi a tato jemnější kresba se zase perfektně hodí k tomuto příběhu.
Kresbu oceníte hlavně na děvčatech ze Starého města, například Gail se svými řetězy a pouty je nakreslená přímo bravurně!

Je na čas na rekapitulaci. Sin City číslo 3 nám opět představuje temnou stránku města a hlavně prohlubuje osud Dwighta McCartyho a zároveň nám trošku objasňuje jak funguje část města známa jako Staré město. Příběh se mi zdá o trošku lepší a zajímavější než u druhého dílu a šlape na paty dílu prvnímu, ale ten je pro mě posvátný.
Třetí díl tedy od mě dostává úctyhodných
95%

Žádné komentáře:

Okomentovat