neděle 16. ledna 2011

Tajné války superhrdinů Marvelu

Vítám vás,

Má druhá recenze bude o komiksové legendě, na kterou se u nás čekalo od začátku 90. let, od chvíle, kdy byla tato událost zmíněna v jednom ze sešitů Spider - Mana.

Zpracování knihy od nakladatelstí BB Art a nakladatelství Crew je báječné, v první řadě vás zaujme krásný obrázek všech hrdinů Marvelu na přebalu, pod ním na vás čeká krásná pevná vazba (imitace kůže). Kniha obsahuje 448 stran, rozdělených do jednoho hlavního příběhu a čtyř vedlejších. Je zde jak kompletní minisérie Tajné války, tak bonusy v podobě navazujících sešitů Thora, She-Hulk a dva příběhy z alternativní řady Co kdyby...?

Jedná se o crossover, ve kterém se setkávají téměř všichni slavní hrdinové Marvelu a samozřejmě ti největší padouši, kteří proti nim stáli. Na jedné straně Spider - Man, Captain America, Iron Man, Hulk, X-Men, Avengers, Fantastic four, Thor a další - a na druhé straně Doctor Doom, Doctor Octopus, Magneto, Lizard, Ultron a jiní. Jsou dopraveni na planetu, kterou všemocný Beyonder spojil z několika světů, a nemají jinou možnost než proti sobě bojovat, aby se zachránili.

Tajné války byly prvním crossoverem v dějinách komiksu a otevřely tak cestu dalším. Byly tak zásadním počinem, že změnily nejen tvář žánru, nýbrž i samotné hrdiny. Poprvné se v nich objevil parazit v podobě černého kostýmu Spider-Mana, který si nakonec vezme na zemi, ale i další hrdinové tu prošli zásadními proměnami.

Kresba jako by nás vracela do komiksů, které u nás vycházely na počátku 90. let. V porovnání s počítačovou kresbou, kterou můžeme vidět v současném komiksu, púsobí až směšně. Nabízí se nám porovnání s vedlejším příběhem She-Hulk, kde je kresba výborná. Rozhodně ale nemusí sedět každému čtenáři. Mě po celou dobu nevadila, i když preferuji zpravidla knihy s výbornou kresbou, a příběh a zejména četnost hromadných soubojů mě drželi u knihy po dlouhou dobu. Pro laika ve světě nakladatelství Marvel může nastat problém s množstvím postav. Osobně jsem s tím neměl zásadní problém, ale je pravda, že některé "záporáky" jsem si musel vyhledat.

Hlavní příběh je dobrý, avšak kniha trochu ztrácí dynamiku v dalších menších příbězích. Ty se vrací zpátky do minulosti (Thor, She-hulk a její nedokončený příběh Titánie) nebo jdou naopak do budoucnosti, kde je vám nabídnut alternativní příběh Spider - Mana (ze série Co kdyby...?), který se vrátí z Tajných válek v černém kostýmu (parazita). Nepodaří se mu jej však sundat včas, a tudíž vzniká uplně nový příběh.
Poslední příběh se odehrává v daleké budoucnosti a hlavními hrdiny jsou potomci postav, které se účastnily Tajných válek. Tento příběh na mě působil trochu infantilně, možná to bylo trochu i kresbou, která je taková dětská a udělaná v jednoduchých barvách. V každém případě by se kniha s přehledem obešla bez tohoto příběhu, pokud by byla třeba o něco levnější.

Tím se dostáváme k ceně, která je poměrně vysoká (990,-). Jak už jsem zmínil, pokud by byla kniha o něco kratší a třeba o 100 Kč levnější, byla by dostupnější širšímu počtu čtenářů. Nicméně věřím, že kniha si najde své čtenáře a bude svým zpracováním cenným artiklem ve sběratelských sbírkách.

Pokud hledáte komiks, který je jednoduchý, se spoustou hrdinu, záporáků, soubojů a kresbou, nad kterou nebudete muset přemýšlet a můžete v klidu relaxovat u sobotního odpoledne, je to kniha právě pro vás.
Já se u ní příjemně bavil, a proto je mé hodnocení 75 procent

May the Force be with you!

3 komentáře:

  1. Ono mi to moc nepřijde jako rencezne... Bla bla bla, úvodní kecy o čem to je atp. Pak nám autor překvapivě sdělí, že XX let stará kresba není tak hezká jak počítačová. Dál to stejné - máme tu 4 vedlejší příběhy, napíšeme o čem jsou a že čtvrtej je blbej. Proč? V čem je infantilní? Závěrečný argument s cenou o 100kč nižší mi přijde vcelku směšný. Jako imho ať je to za 900 nebo za litr, okruh čtenářů zůstane stejný (rozdíl by byl třeba 1000/500). Popis produktu je to fajn, do recenze to má daleko

    OdpovědětVymazat
  2. Hurá jsem rád za kritiku a jde vidět, že tady má o ty stránky někdo zájem. Věř tomu, že jsem člověk jako každý jiný s tím rozdílem, že miluji komiksy a chci vytvořit něco, kde to bude aspoň trochu žít tímhle tématem. Samozřejmě, že to má své mouchy a jsem rád za zpětnou vazbu a příště se zaměřím třeba na něco jiného, aby se ti to líbilo víc. Nebo nám můžeš poslat mail a můžeš s námi spolupracovat. V každém případě dík za komentář.

    OdpovědětVymazat
  3. No ja to beru i z té stránky, že když já píšu recenzi, tak se co nejvíc chci vyhnout popisování děje, aby pak z toho čtenář něco měl... Tady myslím že Han Solo postupoval stejně...

    OdpovědětVymazat