neděle 30. ledna 2011

Ultimates 1/1 Nadčlověk

Zdravím všechny naše čtenáře,

Stránky Daily Planet se opět rozjíždí naplno.

Dnes se podíváme na nejnovější remake jedné z nejslavnějších superhrdinských skupin, Avengers. A to jejich drsnější verzi Ultimates.

Tato parta vznikla v roce 1963. Vytvořily je komiksové legendy Stane Lee a Jack Kirby a od té doby byli několikrát remakeováni, až si nakladatelství Marvelu řeklo,  že dá příležitost Marku Millarovi, aby vytvořil trochu jiné Avengers a dal jim tak podobu 21. století. Ten jejich nabídku přijal a dostal tak šanci zrealizovat své myšlenky na jednom z nejslavnějších týmu superhrdinů.

Něco málo k Marku Millarovi, abyste měli představu, do čeho se Marvel odvážně pustil. Narodil se ve Skotsku a po pomalejším rozjezdu v Americe se proslavil komiksem Autority. Pak následoval Ultimates X-Men, kde poprvé úplně převyprávěl začátky tohoto supertýmu. Nicméně tím se nastartovala řada Ultimates,ve které se akční scény prolínají s podpásovkami. Millar má slabost pro asociální hrdiny, kteří mají odpor k autoritám. Je to kontroverzní tvůrce, který rád šokuje, ale je i skvělým vypravěčem s citem pro postavy, proto je také velice úspěšný a několik jeho dělbylo zfilmováno. Mezi nejslavnější komiksy patří Superman: Red Son, Wanted (U nás Mrtvý nebo živý), Ultimates Fantastic Four a Kick - Ass.

A teď už k samotné knize.  Píše se rok 1945 a Nacisti dostávají na všech frontách pěkně na prdel, ovšem na ostrově Island se odehrává bitva, která může změnit celou válku ve prospěch Německa. Skopčáci totiž v utajované a dobře opevněné pevnosti vymysleli s pomocí mimozemské technologie atomovou střelu, kterou se snaží poslat na Bílý dům, a změnit tak chod války. To by ovšem nesměli mít Američané svou vlastní superzbraň (Captain America), která přiletěla náckům nakopat zadky. Němci raketu odpálí, ale Cap se obětuje a za letu (pomocí granátu) raketu zničí. Spadne do moře, kde zmrzne v ledu a objeví ho až v této době, kdy bude nadmíru potřebný.

Amerika současnosti potřebuje superhrdiny. Ať o ně stojí nebo ne. A podobně, ať už o to stojí oni nebo ne. Proto dává Nick Fury dohromady tým, který má čelit největším nebezpečím lidstva. Bohužel pro ně, žádní superpadouši nejsou k mání. Ovšem tady se ukazuje, jak si Millar pohrává s image v minulosti vždy dokonalých postav hrdinů a vyobrazuje je jako osobnosti, které mají své chyby a špatné vlastnosti jako jsou manželské násilí, závist či žárlivost. V této první knize série se seznámíme především s těmito slabostmi, jež nám ukazují, že někdy to největší nebezpečí dřímá v nás samých.  Nehledejte příliš akce, ta je až na druhém místě, i když je tu samozřejmě také. Dá se ovšem očekávat, že se příběh této skvadry rozjede hlavně v následující knize.


Tohle všechno výborně dolaďuje precizně detailní kresba Briana Hytche, kde svůj styl, který nejvíce připomíná staromódní film s rozmazaným pozadím a množstvím detailů,  dovedl téměř k dokonalosti. Pohrává si také s barvami, kdy se snaží události, které se udály v minulosti, uvést do tmavších a žlutějších odstínů v porovnání s barevnou a světlejší současností. U některých obrázků si jen povzdechnete nad detaily, jako dešť, který stéká po obličejích hrdinů, a budete se k nim vracet i po čase, protože opravdu stojí za to.

Ultimates nejsou dokonalí, a tak se podíváme na mínusy, které se mi nelíbily. Trochu mě zklamalo technické zpracování, jelikož si Ultimates určitě zaslouží tvrdou vazbu. Možná je to jen v tomto vydaní, které jsem si koupil, ale našly se v něm tiskařské mouchy, za které bych tiskárně pěkně vynadal,  jako křivě natisklé stránky a podobně.

To, co mi nesedlo, bylo také ztvárnění Nicka Furyho jako Samuel L. Jacksona a Prezidenta spojených státu jako Goerge W. Bushe. Myslím si, že to do komiksového zpracování nepatří, a zejména v případě Furyho bych raději viděl tohoto klasického bělocha ve stylu Arnolda Schwarzeneggera s doutníkem v puse z letajícího S.C.H.I.E.D.u! Co se týče příběhu, po první akci na bitevním poli se dynamika příběhu, kde se Millar zaměřil na verbování nových postav do týmu, trochu ztrácí, což nemusí vyhovovat každému čtenáři a celkově to v knize působí trochu nudně. Malé chyby v překladu typu Captain America a Amerika nebudu moc rozvádět :))



Zbývá nám hodnocení. Ultimates Nadčlověk nejsou dokonalým dílem tak jako jeho superhrdinové. Ovšem nabízí nám téměř dokonalou kresbu, nový pohled na komiks a hrdiny jako takové. Za ty peníze to rozhodně stojí a pro mě jsou jasnou volbou i do budoucna. Určitě nebudete litovat. Za mě je to krásných                                                        
85%

May the Force be with you!

1 komentář: