pátek 14. ledna 2011

Star Wars Omnibus - Stíny Impéria

A pojďme se hned vrhnout na první recenzi. Začneme mým oblíbeným omnibusem, který zatím vyšel, a to Star Wars Omnibus - Stíny Impéria.


Kniha je složená ze tří příběhů, přičemž každý z nich zabere zhruba třetinu knihy, která obsahuje 400 stran zábavy.

První díl se odehrává před posledním (VI.) dílem filmové serie. Han Solo - zalitý v karbonitu - je na lodi Boby Fetha, který se jej snaží dovést na Tatooine. Netuší ovšem, že cesta bude protkaná souboji s piráty, kteří si chtějí odnést svůj díl odměny, kterou Jaba the Hutt vypsal na Hanovu hlavu. Impérium je mocné a moc dobře ví, že rebelové v čele s mladým Lukem Skywalkerem a princeznou Leiou budou chtít Hana zachránit za každou cenu, proto se jej snaží využít jako návnady k získání živého Luka. A aby toho nebylo málo, v příběhu vystupuje ještě třetí strana, a to mafiánská organizace Černé slunce z Coruscantu v čele s Princem Xizorem, který hraje na obě strany. Jeho primárním cílem je však zabít Luka Skywalkera a přivést ho císaři mrtvého. Proto Leia s Chewbaccou letí tajně na Coruscant najít toho, kdo chce Luka vidět mrtvého.

Toto je pouze nastínění prvního příběhu, který je ze všech tří nejlepší. Kresba je perfektní, jak vesmírné souboje, tak i postavy vypadají skvěle a dávají příběhu atmosféru Star Wars. Vrstvy příběhu se dobře prolínají a nikdy nemáte pocit, že jste se ztratili. Za mě je tato část knihy na 100 procent.



Druhý příběh je zasazen do časů okolo bitvy na Endoru, kdy byl císař zabit a rebelové zničili druhou hvězdu smrti. Hlavní hrdinkou je císařova vražedkyně Mary Jade, která měla na začátku příběhu zabít Luka Skywalkera, ale nepovedlo se jí to, jelikož byl zajat Jabou the Huttem. Nicméně hned poté byla vyslána císařem zabít jednoho z vůdčích můžů organizace Černá mlhovina, která vznikla porozpadu organizace Černé slunce z prvního příběhu. Toto je pouze malý zlomek z příběhu, který má v sobě několik zvratů a je rozhodně povedený.

Líbila se mi také hloubka osobnosti a uvažování Mary Jade na stránkách komiksu. Tím se dostávám ke zpracování, které je velice povedené. Oproti prvnímu příběhu mi trochu chyběly vesmírné souboje, které mi prostě k Hvězdným válkám patří. Nicméně soubojů, kdy Mary Jade zabíjí své protivníky (a to i světelným mečem), je více než dost, takže se u čtení rozhodně nudit nebudete.

Třetí a poslední příběh se odehrává několik let po rozpadu Imperia a na Coruscantu zuří mocenské boje v mafianských organizacích. Hlavní hrdinkou je tady osobní strážkyně Prince Xizora jménem Guri, která při úmrtí svého pána (první příběh) stačila na poslední chvíli uniknout. Je to nejdokonalejší droid-lidská replika v galaxii, která byla princem Xizorem využívána hlavně k zabíjení. Po smrti svého pána je její jedinou myšlenkou to, aby zapoměla na všechny vraždy a stala se normální bytostí. Proto hledá toho nejdokonalejšího konstruktéra droidu ve vesmíru, aby ji zbavil zlých nočních můr. To ovšem nechce dopustit neteř prince Xizora, která ji potřebuje k získaní moci svého strýce a znovusjednocení mafiánské organizace Černé slunce.

Tento příběh byl asi nejslabší z celé knihy, ovšem i u něj jsem strávil příjemné chvíle. Je jednoduchý stejně jako kresba, která je velice barevná a přišla mi určena více pro mladší čtenáře. Vesmírné souboje nebyly vykresleny příliš detailně, ovšem postavy byly věrohodné a solidně ztvárněny.

Celkově bych první omnibus (v češtině vydaný) ze světa Hvězdných válek hodnotil velice dobře. Cena je sice poměrně vysoká (990,-), ale za ty peníze se rozhodně nudit nebudete. Možná je to tím, že jsem fanoušek Hvězdných válek, ale knihu jsem měl přečtenou asi za dva dny. Jakmile jsem ji otevřel, tak už mě nepustila, dokud jsem ji nedočetl. Dle mého názoru se zatím jedná o nejlepší omnibus, který u nás vyšel, a pokud přemýšlíte nad koupí některého z nich, doporučuji tento. May the Force be with you!

90 procent

Žádné komentáře:

Okomentovat