neděle 6. února 2011

Hitman I

Zdravím všechny naše příznivce,

dnes si tady představíme jednoho z Gothamských bombarďáků, Hitmana. Jak psal Marv, dostalo se mi do rukou nemalé množství komiksových knih a Hitman byl jednou z nich. Je to sice starší kousek, ale v mé sbírce mi zatím chyběl a chtěl bych se na něj zaměřit v dnešní recenzi.

Hned se vrhneme na představování. Hitman je týpek, který se s ničím nemaže. Byl obyčejným nájemným vrahem, který neměl žádné nadpřirozené schopnosti. Vše se změnilo poté, co ho kousnul mimozemštaň. Po tomto incidendu získal superchopnosti, jako rentgenový zrak a telepatii, a protože ho baví zabíjet lidi, rozhodl se, že bude zabijákem superpadouchů. Říkam záměrně superpadouchů, jelikož má v tomhle temném světě jedno pravidlo: nikdy nevezme kšeft, aby zabil dobrého člověka.

To, co je na něm jiné než třeba na Lobovi, je to, že je vlastně normální borec, který chodí na poker a kulečník s kámoši (další najemní zabijáci), nemá v podstatě žádné peníze, protože je všechny prosází a  připomíná vám nějakého vexláka z hospody v downtownu.

V téhle první knize se nachází dva příběhy, kdy v prvním ("Běsnění v Arkhamu") dostane nabídku za milion babek. Má za úkol zabít Jokera, který je v Arkhamu. Do cesty se mu také připlete Batman. Jak však pozdějí zjistí, nabídka byla pouze nafingovaná bohy zbraní z pekla, kteří jej chtějí získat jako svého zástupce na zemi. Takže se máte opravdu na co těšit.

V druhém příběhu, který více připomíná gangsterku, je do děje zapojen godfather Gothemu Mr. Dublez, který chce nechat zabít Hitmana za to, že před časem zabil jeho siamské dvojče, které teď uhnívá a zabíjí ho pomalou smrtí. Najme si jednoho z nejlepších zabijáků Joa Navaroneho a ten na hitmana nastraží léčku, ze které se mu se štestím podaří uniknout. Novarone při hledání Hitmana zabije jeho nejlepšího kamaráda pomalou smrtí při výslechu. Za to Hitman rozpoutá pravé peklo, a tak dostojí názvu tohoto příběhu "Ten thousand bullets", které se mu bezesporu podaří na konci vystřílet.

Nejlépe Hitmanovy myšlenky a plány vystihuje jeho komentář po tom, co našel umírat v bytě svého nejlepšího kámoše:
"Zajdeme k Dobelzovi a budeme zabíjet a zabíjet a zabíjet a zabíjet a neskončíme, dokud Johny Navarone a Moe Dubelz a všichni ti parchanti, kteří pro něj makají, nebudou mrtví. Takovej je plán." To jsou hlášky, které vám budou vždy Hitmana připomínat.

Hitman je oživením světa DC, ale je potřeba jej brát s nadhledem. Byl vytvořen, aby bavil, a i když se v něm objevují také slavnější postavy jako Joker a Batman, připomíná filmy Quentina Tarantina, kde si řeknete, mohlo by se to stát, ale pak si uvědomíte, že to bylo vlastně hezké béčko. Ovšem tento komiks je také, stejně jako tarantinovské filmy, pěkně krvavý.

Tak jako Tarantino není žádný Béčkař, tak i tento komiks nevytvořil žádný Béčkař. Je jím Garth Ennis, který nám dal díla jako Punisher, Hellblazer, Judge Dredd a nezapomeňme na téměř dokonalého Preachera (Kazatele). Hitman je doplněn výbornou kresbou Johna McCrea, která se k němu skvěle hodí a dodává mu tu potřebnou béčkovskou atmosféru.

Ve zkratce bych hodnotil Hitmana jako nenáročný komiks, který vás příjemně pobaví, a který se vám vryje to mysli hlavně svou přímostí v příběhu. Pokud máte rádi krvavé filmy a akci, u kterých nemusíte přemýšlet a jen se bavíte, pak je Hitman určený právě pro vás. Nehledejte nic náročného. Já se u něj slušně bavil, a proto mu dávám
75%
May the Force be with you!

Žádné komentáře:

Okomentovat